Nemzeti Zarándoklat 2009 június 10A második stáció

Az indulás utáni első megálló Mikóházán volt, ahol az alsó-hegyközi polgármesterek és az egyházak képviselői várták a Nemzeti Zarándoklat résztvevőit. A gyalogosokat a meleg üdvözlő szavak után a hideg ásványvíz üdítette fel leginkább. Az utóbbira annál inkább szükség volt, mert az időjárás a lehető legszebbik arcát mutatta a zarándokoknak, azaz aprócska felhők sem enyhítették az ezer ággal sütő nap erejét.

A település határától együtt vonult a menet a polgármesteri hivatalig, ahol Frankó Tamás, Mikóháza polgármestere köszöntötte a zarándokokat, majd az iskolások rövid műsorát követően egy kis harapnivalóval látták el a zarándokokat, akik rövid beszélgetés után tovább indultak Széphalom felé úgy, hogy a kincses ládában már magukkal vitték azt a földet is, amelyet a polgármesterek küldtek az ország fájának elültetéséhez a Hegyközből.

A táblabíró fia is csatlakozott

Az első nap harmadik településeként Széphalmot érintette a zarándokok csapata. A sátoraljaújhelyi városrészig hamarabb odaért a társaság, hiszen ez jóval rövidebb szakasz volt, ráadásul a nemrégiben átadott kerékpárúton haladhattak a hírvivők.

Széphalomban a helyi lakosok mellett csatlakozott a menethez az egykori Abaúj megyei táblabíró, Kazinczy József fia, Kazinczy Ferenc is. A nagy magyar nyelvújító csak jelképesen, egy mellszobor képében zarándokol ugyan tovább a fővárosig a kincses ládában, de a csapatban nem volt senki sem, aki legalább gondolatban ne adózott volna a nagy magyar nyelvész emléke előtt.

Sátoraljaújhely határában a körforgalomnál a bodrogköziek is becsatlakoztak és a kisrozvágyi polgármester, Petraskó Tamás vezérletével a hagyományőrző lovasok vezették be a csapatot a zempléni városba.


Mindenki viheti az ország keresztjét

Pálháza főterén gyülekeztek össze a Nemzeti Zarándoklat keleti útvonalának indítására a hegyközi polgárok június 10-én reggel. A Hegyköz szinte valamennyi települése képviseltette magát az eseményen, és természetesen jelen volt az indulásnál a zarándoklat egyik megálmodója, Köteles László, Komlóska polgármestere is.

dr. Bölcskei Gusztáv, tiszántúli református püspök köszöntőjében emlékeztetett arra, felemelő érzés, amikor különböző hitű, gondolkodásmódú, különböző korú emberek egy célért kelnek útra.

,,Néhány nappal ezelőtt magam is átéreztem ugyanezt Debrecenben, és most sem érzek másként. Az ország négy sarkából elindulnak az emberek, hogy ezt a sok bajjal, gonddal megvert hazát egy kicsit felrázzák, hogy felhívják az emberek a figyelmet arra, mi a valódi érték. Hiszem és érzem, ez a zarándoklat a szelídség erejét viszi magával.” – mondta egyebek mellett dr. Bölcskei Gusztáv.

Lesovics Miklós, Pálháza polgármestere elmondta, ez a menet nem az ellenségeskedés jegyében jött létre. – Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ebben az országban az ember legyen fontos, ne a politika – mondta Lesovics Miklós

– Háromszázharmincnégy kilométer a zarándoklat keleti útvonala. Ezen az útvonalon nincs olyan település, ahol nem fogadnak minket, ahol nem szeretettel fogadnak minket – mondta köszöntőjében Köteles László, Komlóska polgármestere. – A zarándoklat útvonala az ország négy sarkából kiindulva egy szabályos keresztet alkot. Mi a keleti ágat visszük magunkkal, és az út során mindenkinek lesz lehetősége arra, hogy néhány méteren át vigye az ország keresztjét.

Az ünnepi műsort követően a zarándoklat résztvevői elhelyezték ajándékaikat a menet kincses ládájában, majd énekszóval elindultak az első állomás, Mikóháza felé.


Pihenő a babgulyás körül

Sátoraljaújhely belvárosa mostanában korántsem a békés vidéki kisvárosi arcát mutatja az odalátogatóknak. Egymást érik az útfelújítások, így aki csupán átutazni akart szerdán délben a városon Szerencs felé, és nem tért le időben a körforgalomnál a tehermentesítő útra, az most alaposabban is megismerkedhetett a város építészeti értékeivel, hiszen a zarándoklat miatt csak lépésben haladt a forgalom.

A belvárosban a polgármesteri hivatallal szemben táborozott le a zarándokok csapata, hiszen a Kossuth térnek most mind a két oldalát feltúrták. A népes közönség előtt Lesovics Miklós, Pálháza polgármestere ismertette a zarándoklat céljait és kért mindenkit, legalább néhány méter erejéig tartsanak a csapattal, ha egyetértenek azokkal a célokkal, amelyet a nemzeti Zarándoklat életre keltői megfogalmaztak.

A rövid ünnepi műsor után következett a tizenegy napos menetelés első nagyobb pihenője. A terített asztalok és a babgulyás illata a zarándokokon kívül azokat is odacsalogatta a kondérok köré, akik valamilyen ok miatt csak ritkán jutnak meleg ételhez. Az ebédosztók természetesen nekik is adtak a gulyásból és nem sajnálták a hajléktalanoktól a kenyeret sem.

Az ebéd egy kicsit a nyelveket is megoldotta, így az indulás egy kicsit váratott magára, de ezen a napon már csak egy szakasz várt a zarándokokra és Patak közelsége miatt nem is siettette senki sem a mihamarabbi útrakelést.


Távoli üdvözlet a tiszteletbeli patakitól

Eredetileg Makovecz Imre, Sárospatak díszpolgára üdvözölte volna a Nemzeti Zarándoklat résztvevőit a Bodrog-parti Athénban, de miután váratlan akadályok miatt nem tudott a zempléni városba utazni, ezért levélben közölte jókívánságait. A levélben Makovecz Imre kifejezte reményét, a zarándoklat eléri a célját, hiszen – mint kifejtette – akkor indulnak útnak a zarándokok, amikor az elkeseredés elérte a legvégső határokat.

A zarándokokat Sárospatakon, a Művelődés Háza előtti téren a pataki polgárok üdvrivalgása fogadta kedden késő délután. dr. Hörcsik Richárd, a város polgármestere köszöntőjében elmondta, Sárospatak az elsők között csatlakozott a zempléni kezdeményezéshez, hiszen véleménye szerint a politikusoknak végre fel kellene hagyniuk azzal a tevékenységgel, amivel az országnak a kárára vannak és végre azzal kellene foglalkozniuk, hogy a magyar emberek jobban érezzék magukat hazájukban.

A mosolygós, de a napi menetelésben egy kissé elfáradt zarándokoknak szellemi és testi táplálékot egyaránt juttattak a patakiak.

Szerdán Zemplénben Komlóskáról és Sárospatakról indul tovább a menet a reggeli órákban, hogy délben összetalálkozva folytassák az útjukat egészen Bodrogkeresztúrig.